Virtualizáció

A virtualizáció nem egy új technológia: az IBM kezdte el alkalmazni a "mainframe" gépek kapcsán. A kilencvenes évek második felére az x86 architektúra teljesítménye megerősödött annyira, hogy időszerűvé vált a technológia alkalmazása a legelterjedtebb számítógépes platformon.

A virtualizáció eleinte elsősorban csak munkaállomásokon volt használatos (1999: VMware Workstation), de idővel kiszolgáló oldali alkalmazások virtualizációja is megjelent.

A VMware cég piacvezetőnek és úttörőnek számít a virtualizációs piacon, a VMware ESX kiadása gyökeres változást indított el a vállalati informatikában. Eleinte javarészt tesztelésre, fejlesztésre használták, de az új változatok megjelenésével fokozatosan migrálták virtuális gépekbe az éles üzleti alkalmazásokat is. Manapság már nem ritka az olyan cég, melynek minden üzleti alkalmazását virtuális gépből szolgáltatja.

A Netalfa Kft. megalakulása óta használ virtualizációs technológiát: 2002-től FreeBSD jail, 2003-tól Linux-Vserver, majd VMware Servert futtattunk kiszolgálóinkon. 2008-ban áttértünk VMware ESX alkalmazására.

A következő oldalakon megpróbáljuk bemutatni a virtualizáció legfontosabb aspektusait:

Az elmúlt 1-2 évben egyre gyakrabban felmerül a "számítási felhő" fogalma, nem ritkán a virtualizációval kapcsolatban. Mit akar ez jelenteni? Nehéz pontosabban megfogalmazni, hogy melyik gyártó pontosan mit ért alatta, de nagyjából elmondható, hogy olyan IT infrastruktúrára vonatkozik, ahol az IT infrastruktúra felhasználói valódi felhasználók: alkalmazásaik számára fontos követelményeket határoznak meg (például erőforrások, rendelkezésre állás), a követelmények teljesítését pedig az infrastruktúra üzemeltetéstől várjuk - számukra közömbös módon.